Всички сме чували, че можеш да изтриеш информацията на един копютър с магнит – но в тази ера на постоянно напредващи технологии и и по-ефикасни начини за съхранение на данните, електроника като вашият телефон е в по-голяма безопасност от всякога от сблъскващи се едно с друго полета. Прочетете нататък, за да научите повече защо всекидневните потребителски магнити са безопасни за вашият мобилен телефон.

Повечето хард дискове вече не са магнетични

Преди доста време хард дисковете (HDD) работеха на принципа на грамофонните плочи и флопи дисковете преди тях; те включваха кръгъл диск, който трябваше да бъде завъртян, за да бъде прочетен. Докато грамофонните плочи са изваяни, хард дисковете се записват и прочитат с помощта на рамо, което има магнитна глава. Тази глава прецизно магнетизира железни чатици, така че те да сочат нагоре или надолу, като по този начин се кодира информацията. Ето за това е важно да държите мощни магнити далеч от компютри и защо повечето хора са притеснени да доближават магнити до своят телефон.

На снимката: Традиционен Хард Диск

Понастоящем мобилните телефони съхраняват информацията чрез статични дискови устройства (SSD) или флаш памети. В тези устройства няма движещи се части. Методът за записване на информация върху тях не използва магнетизъм, а електрически сигнали, за да промени отворената/ затворената позиция на транзисторите с плаващите отвори. Тъй като тези транзистори са електрически, магнитите не им влияят както на хард дисковете.

На снимката: Асортимент за карти, използващи флаш памет за съхраняване на данни.

Тъй като тези начини на съхранение на информация са много по-стабилни и по-компактни от традиционните хард дискове, те са избраните методи за съхранение на данни в картата памет (SD) и SIM картата на вашият мобилен телефон. Бъдете спокойни: магнитите са напълно безопасни за вашата сим карта (SIM) и карта памет (SD).

В Безопасност Ли Са Обаче Останалите Компоненти от Тлефона Ми?

След като научихте, че данните и информацията ви са в безопасност, ще окажат ли влияние магнитите на другата електроника в телефона ви?

  • Дисплей/ Екран: Екраните на смартфоните са или LCD (течнокристален дисплей), или AMOLED (LED-базирани). При течнокристалните дисплеи течните кристали се задвижват от електрически ток, за да открият или покрият осветени пиксели зад тях. Другият тип екрани (AMOLED) се сътоят от малки светодиоди, които генерират светлина при употребата на електрически ток. Тъй като и двата вида механизми са напълно контролирани от електричество, точно както статичните дискови устройства, те не се влияят от магнити.
  • GPS: Всички глобални системи за позициониране (GPS) определят тяхната локация и скоростта, с която се движат, като постоянно следят времето и го сравняват със сигнали от сателити. GPS-сите измерват колко дълго отнема да получат сигналите, за да триангулират тяхната позиция, посока и скорост. Затова GPS-ите имат точност до няколко метра и тяхната фунция не може да бъде повлияна от магнитни полета между вашия приемник и GPS сателитите.
  • Батерия: Повечето батерии за телефони не се повлияват от битовите магнити. Наличието на много силно магнитно поле може да накара батерията да работи малко по-силно, за да осигури правилното напрежение и по този начин да изтощи батерията по-бързо. Въпреки това, дори силен магнит-подкова не би бил достатъчен, за да изтощи батерията на телефона ви. За максимална сигурност най-добре проектираните магнитни принадлежности за телефони включват някакъв вид метален щит за защита на компонентите на телефона (металната пластина включена в комплекта на магнитната поставка GRIPPR изпълнява тази роля).
  • Сигналът на мобилния телефон: Мобилните телефони работят на радиовълни, много подобни на тези, използвани от уоки-токи; основната разлика е, че мобилните телефонни разговори използват две честоти вместо една, така че да можете да чувате и говорите едновременно и разбира се, че те се препредават през кули, за да достигнат по-далеч. Тези видове радиовълни не са засегнати от малки магнитни полета.
  • Колонки/ Високоговорител: Високоговорителите са пример за модул в телефона ви, който използва малък магнит, без да навреди на околната среда. Високоговорителите имат малък магнит, който поддържа поле, което е стабилно и постоянно активно. Ще е нужен изключително силен и затворен електромагнит, за да има някакъв забележим ефект.
  • NFC/ Apple pay/ Google Wallet: NFC (Near-Field Communication), или близкополевата комуникация, е технология, която позволява на телефони или други устройства в непосредствена близост да предават бързо малки количества данни, използвайки специална къса дължина на вълната която е по-трудно да се подслушва. Google Wallet и Apple Pay използват NFC, позволявайки на потребителите бързо и удобно да споделят информация за банковата си сметка, като по този начин могат да плащат за стоки и услуги или прехвърлят пари на приятели. Тази технология използва радиочестотни вълни, точно като обаждания, така че магнитите не я засягат ни най-малко!
  • Други Функции: Акселерометрите и жироскопите обикновено се базират на движението на потребителя и не се влияят от магнитите. Барометрите, сензорът за близост (вашия екран изгасва, когато сте в телефонен разговор), клавиатурата, камерата и функциите за идентификация на пръстови отпечатъци са изцяло зависими от електрически сигнали, както и от централния процесор, така че всички те не се повлияват от магнитите съдържащи се в GRIPPR. Освен това, много телефони имат метални пластини, за да защитят чувствителните компоненти от електромагнитни смущения, като например щитовете в iPhone, които покриват антените, дънните платки и други вериги.

Извод: Магнитните Аксесоари за Телефони са Безопасни

Производителите на технологии разбират, че вашият телефон е важен и че не искате нищо да се пречи на неговата функция. Поставката за автомобил GRIPPR използва тънка метална пластина в задния панел на телефона, за да предотврати взаимодействието на всякакво допълнително магнитно поле с електрониката на телефона ви. Не се колебайте да разгледате ревютата на GRIPPR поставката във Facebook и нашият сайт и да видите сами колко потребители са останали доволни от нашия продукт! Надяваме се, че сме отговорили на вашите въпроси относно безопасното използване на магнити близо до вашия телефон. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате други въпроси.